Bílé slezské noky čili „ bjoue klůski“ neboli „gumiklyjzy“.

Kluski jsou řekl bych ikonou (horno)slezské kuchyně, podobně jako v české kuchyni knedlík. Recept je opravdu velmi jednoduchý, zvládne ho každý.

Ingredience:

jeden až dva kilogramy uvařených a vychladlých brambor

bramborová škrobová moučka

jeden žloutek

sůl

Brambory se rozmačkají se žloutkem a špetkou soli, přidá se škrobová moučka. Na to mají slezské hospodyňku slušnou „vychytávku“ - bramborové těsto se dá do misky, pěkně se tam utlačí a urovná. Pak se rozdělí na čtyři stejné části, jedna se odebere a místo ní se nasype škrobová moučka. Brambory se vrátí zpět a vše se prohněte. Takže v těstě je skoro přesně 1/5 objemu škrobové moučky. Z těsta se pak vyválejí kuličky, spíš menší – tak 3 – 4 cm v průměru. Kulička se trošku zploští a z jedné strany se do ní udělá důlek. No a pak se kluski vaří v osolené vodě až vyplavou. Uvádí se, že „řádná slezská hospodyně dbá, aby uvařené kluski před podáváním ležely důlky dolů. Nezůstane v nich voda a při servírování mohou být naplněny omáčkou nebo sosem. Dělání důlků do vyválených kuliček bylo oblíbenou činností dětí, které pomáhaly s obědem“. Kluski se podávají jako příloha k masu, s omáčkami, houbami, zelím, škvarky, prostě vším možným. Mohou být i plněné (nejlépe masem nebo uzeninou).

 

Tmavé slezské noky čili „čorne klůski“.

Jsou obměnou bílých „klusek“, je to už „vyšší level“, jsou poněkud pracnější, i když recept je velmi podobný jako u těch bílých. Tu černou barvu nemůžete brát doslova, jsou spíš šedé.

Ingredience:

4 vařené brambory

3 syrové brambory

1 žloutek

bramborová škrobová moučka

sůl

Taky se uvádí poměr vařené brambory k syrovým 2:1. Brambory uvařené v osolené vodě se rozmačkají a nechají vychladnout. Syrové brambory se nastrouhají najemno a je velmi důležité z nich vymačkat nadbytečnou tekutinu. Pak se obojí brambory promíchají společně se žloutkem, přidá se 1/5 objemu škrobu (viz „finta“ jako u bílých klusek), vše se promíchá – pokud se lepí na prsty, přidejte bramborovou moučku. Vytvarují se kuličky, lehce zploští, nesmí chybět ten typický důlek! Vaří se o něco déle než bílé, po vyplavání ještě asi 10 – 15 minut. Jsou vynikající jako příloha, nejlépe prý chutnají s houbovou omáčkou (nevím jestli nejlépe, ale určitě vím, že hooodně dobře!), doporučuje se také nechat je odležet do druhého dne a pak osmažit na pánvi.