Krupičňok neboli brutfaňok.

Je typické hornoslezské pečivo, název odkazuje jednak na to, že se peče z hrubozrné mouky (krupice) a jednak na to, že se peče ZÁSADNĚ v pekáči čili „brutfaně“. Recepty se oblast od oblasti liší, někde je krupičňok spíš „chlyb“, jinde „buchta“. Upozorňuji, že označení buchta má ve Slezsku trošku jiný význam než v Čechách. Toto je verze brutfanioku z Horních Tošanovic:

1,5 droždí,

12 dkg cukr krupice,

0,5 l mléka,

0,5 kg hladké mouky,

0,5 kg krupice (nejlepší je mletá domácí pšenice),

2 vejce,

0,5 dcl – 1 dcl oleje,

1 lžička soli,

1 lžička tlučeného badyánu

Nejprve si uděláme kvásek z droždí, cukru, mléka a necháme vykynout. Po vykynutí přidáme krupici a hladkou mouku, vajíčka, olej, sůl a dobře vypracujeme. Přidáme badyán. Necháme vykynout.Těsto přendáme do vymaštěného pekáče, ještě dáme dále přibližně 20 minut kynout a pak pečeme celkem asi 45 minut a to nejprve při teplotě 180°C a ke konci při teplotě 200°C. Brutfaniok vyklopíme a necháme vychladnout.

 

 

Těšínská velikonoční klasika - šoudra, pecynek nebo muřyn.

Šoudra, pecynek nebo muřyn znamená na Těšínsku to, co v Čechách mazanec nebo velikonoční nádivka. Jedná se v podstatě o chléb, plněný čili „filovany“ klobásou nebo uzeným masem. Stejně jako u krupičňoku se recepty oblast od oblasti a vlastně i dům od domu více či méně liší. Ještě bych rád poznamenal, že na Těšínsku se tomu opravdu říká šoudra a pecynek a nikoli šoldra nebo pecínek.

Tak já dělám šoudru takto:

1 kg polohlrubé mouky

2 kostky droždí 1 lžička soli,

5 dkg cukru

1,5 dcl oleje

0,5 l uzené polévky bez tuku

1 kostka 100% tuku Lukana (ale není nutné)

kabanos,

zapékací klobása, nebo vlastně jakákloli klobása podle vlastní chuti

uzené maso.

Den předem se uvaří uzené maso, odebere z vývaru a ten se nechá vychladnout. Druhý den se z něj sebere tuk z povrchu. Z droždí, cukru, trochy mouky a trochy vlažné polévky se vytvoří kvásek. Jakmile vykyne, vlijeme je do mouky, přidáme sůl a olej, řádně uhněteme a necháme vykynout. Po vykynutí rozdělíme na dvě části, každou rozválíme. Na každou polovinu nastrouháme polovinu Lukany, přeložíme a opět rozválíme. Jednu polovinu uložíme do pekáče a poklademe na ni uzeniny a uzené maso. Přikryjeme druhou polovinou těsta, necháme ještě chvíli kynout a potřeme vajíčkem. Pečeme nejdříve 10 minut na 200 0 C a dalších 30 minut na 150 – 180 0 C.